Vinnare i Årets fasad

 

 

Tidigare vinnare

Nominerade 2019

Juryn har slutligen nominerat fyra fasader till en slutomgång

Av dessa fyra nominerade bidrag kommer vinnaren att tillkännages under Fasadforum den 14 november på Folkets Hus i Stockholm. Fasadforum är SPEFs arena för nätverk och kunskap kring fasader. Det blir en eftermiddag med flera intressanta föreläsare och mingel med branschens entreprenörer, leverantörer, arkitekter och byggherrar.

Läs mer här >>

Vinnare i Årets Fasad 2018

Vinnare blev Hållbarhetshuset!

Av tre nominerade bidrag föll slutligen valet för Hållbarhetshuset med vinnarmotiveringen:

Byggandet följer samhällets utveckling. Precis som språk och vårt sätt att leva. Därför konstaterar juryn för Årets Fasad att vinnaren på ett ”sjukt bra sätt” lyckats ta vara på materialets möjligheter i en fasaduppbyggnad som både förnyar och håller fast vid traditionerna. Att sedan det hantverksmässiga utförande håller en ”kanonnivå” sätter så att säga hela projektet i ”pole position” i årets fasadrace. Vinnaren av Årets Fasad 2018 är ”Hållbarhetshuset”.

Hållbarhetshuset, Teknikringen KTH:s område, Stockholm
Byggherre: Akademiska Hus
Arkitekt: AIX Arkitekter AB
Utförare/Entreprenör: Sehed Fasad AB på uppdrag av Zengun

Stort Grattis!!!

Vinnare i Årets fasad 2017

Stort tack till er alla som skickat in bidrag till Årets Fasad.

Vinnare blev: Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg

På Årets Bygge-galan igår tilldelades Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg branschföreningen SPEF:s prestigefyllda pris för bästa fasadutförande – Årets Fasad. En innovativt utformad fasad med livfullhet och elegans är en del av de utmärkande drag juryn tagit fasta på i sin motivering. Prisutdelningen skedde på Cirkus i Stockholm.

Årets Fasad delas ut av SPEF som är branschföreningen för murat och putsat byggande. Priset ges till den fasad som färdigställts och besiktigats under föregående år och som bäst uppfyller juryns bedömningskriterier. Dessa är gestaltning, utförande, hållbarhet och innovation, berättar Malin Pappila från ÅWL Arkitekter och medlem i juryn. Utöver att vara ett bra klimatskydd ska en fasad bidra till att visa byggnadens kvaliteter och värden i balans med den omkringliggande miljön. Rättspsykiatriskt Centrum uppfyller de här egenskaperna på ett föredömligt sätt.

Juryns motivering lyder:

”Vinnaren av Årets Fasad 2017 är ett föredöme när det gäller hänsyn till omgivande miljö samtidigt som landskapet tillförs en spännande byggnad som har förutsättningar att bli ett landmärke för regionen. Den innovativt utformade fasaden präglas av en livfullhet och elegans som tydligt indikerar kvalitet och noggrannhet. Utformningen är harmonisk samtidigt som det leker med våra sinnen och retar spänningsnerven på ett lustfyllt sätt.”

Mottagare av priset var byggherren Region Skåne Regionservice, entreprenören/utföraren MVB Syd, Malmö samt arkitektbyrån BSK Arkitekter.

Vinnare 2016

Vinnare i Årets fasad 2016!

Priset delades mellan två fasader och delades ut på Cirkus i Stockholm 9 mars 2016.

Malmö Live, Malmö
Byggherre: Malmö Stad och Skanska Sverige AB
Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects
Entreprenör/utförare: Skanska LOP

Kvarteret Japanen, Halmstad
Byggherre: MTA Bygg & Anläggning i Halmstad AB
Arkitekt: Creacon
Entreprenör/utförare: Murningsarbeten i Halmstad

Årets fasad vinnare 2015

2015-03-24

Nyinstiftade prisutmärkelsen Årets Fasad delades ut för första gången igår kväll på branschgalan Årets Bygge.

Vinnarna blev fasadentreprenören Puts & Plattsättnings AB och Brf Valfisken Mindre på Storgatan 18 i Stockholm för arbetet med fastighetens 1800-talsfasad.

Juryn berömmer det professionella och detaljmässiga arbetet med den karaktäristiska 1800-talsfasaden. Likaså anser juryn att bostadsrättsföreningens varit kloka när de valt att satsa resurser på ett gediget hantverksarbete.

– För oss som arbetar med puts under hantverksmässiga former är det roligt att det nu får uppmärksamhet med Årets Fasad, säger Anders Drakes från Puts & Plattsättnings AB. Vi ser att intresset för putsade fasader i alla dess former växer och den här utmärkelsen kan göra att fler blir intresserade av putsade fasader. Det är ett fantastiskt material både på gamla och nya byggnader.

Så här motiverar juryns sitt val:

”Ett utmärkt genomfört fasadarbete där såväl helhetsintryck som detaljarbete imponerar präglar vinnaren av Årets Fasad 2015. 

Den färdiga fasaden avslöjar ett arbete som präglas av stor professionalitet och yrkesskicklighet där olika tekniker utnyttjas för att återskapa en fasadens ursprungliga elegans som aktivt bidragit till att bevara såväl byggnadens som den omgivande miljöns starka värde. 

Genom att ta fasta på fasadens ursprungliga värden när det gäller färg, materialval och detaljnoggrannhet och låta dessa få ta plats i arbetet med fasaden har fastighetsägaren visat prov på både mod och insikt om de långsiktiga värdenas betydelse när det gäller fastigheter. 

Årets Fasad 2015 är en förebild för alla som funderar över hur en fasad ska utformas oavsett i nyproduktion eller renovering. 

Stort grattis till bostadsrättsföreningen Valfisken Mindre på Storgatan 18 i Stockholm till en fastighet som nu fått förutsättningar att fortsätta växa i värde under många år framöver. Stort grattis också till företaget Puts & Plattsättnings AB som genomfört ett mycket framgångsrikt fasadarbete.”

Instiftare av Årets Fasad är branschföreningen SPEF – Sveriges Murnings- och putsentreprenörsförening. Juryn har bestått av Christian Carinci från SPEF, Malin Pappila från ÅWL Arkitekter, Roger Pohjanen från Riksbyggen och Per-Anders Johansson från Statens fastighetsverk.